laaninvankila-cropped

Kakola Yhtiöt on ostanut Turun lääninvankilan

Kakola Yhtiöt Oy omistaa nyt kaikki Kakolanmäen vankilarakennukset

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Kakola Yhtiöt Oy:lle ja Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomelle Kakolanmäellä sijaitsevan Lääninvankilan sekä siihen liittyvät tontit. Kaupan arvo on 10 miljoonaa euroa.

 ”Kakola Yhtiöt Oy päätti pelastaa arvokkaat Kakolanmäen rakennukset ja osti Kakolan keskusvankilan ja sitä ympäröivät tontit Senaatti-kiinteistöiltä reilu vuosi sitten. Tänään toteutettu Turun Lääninvankilan ja sitä ympäröivien alueiden kauppa on luonnollinen jatkumo Kakolan arvokkaan alueen pelastamiseksi. Nyt toteutetun kaupan myötä Kakola Yhtiöillä on suojeltuja rakennuksia ja rakennusoikeutta Kakolanmäellä yli 40 000 kerrosneliötä, joka mahdollistaa yli 500 asunnon ja erilaisten palvelujen rakentamisen alueelle. Kaikki Kakolanmäen vanhat massiivitiili-/graniittirunkoiset rakennukset on perustettu kalliolle ja tulevat kestämään monien sukupolvien ajan. Toteutuneen kaupan myötä pystymme palauttamaan upeat vanhat rakennukset uudelleen kukoistukseen, yhdeksi Turun merkittävimmistä nähtävyyksistä”, toteaa Kakola Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala.

 Lääninvankila on Theodor Deckerin suunnittelema vuonna 1890 käyttöön otettu, ristinmallinen vankilarakennus, jossa on neljä maanpäällistä kerrosta. Rakennuksessa on sellitilojen lisäksi keittiö- ja ruokailutiloja, hallintotiloja ja kirkoksi vihitty sali. Vankilakortteliin kuuluu myös vankilarakennuksen ympärille vaiheittain rakennettuja työhuone- ja varastorakennuksia. Vankilaa ympäröi tiilimuuri. Lääninvankila tunnettiin myös Turun tutkintavankilana.

 ”Itse Kakolan keskusvankilassa ovat rakennustyöt jo käynnissä, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan sinne reilun vuoden kuluttua. Käynnistämme myös Lääninvankilan suunnittelun välittömästi, jotta sielläkin saisimme työt käyntiin mahdollisimman pian”, ilmoittaa Olli Ojala.